Liker od aronije – 0,2 l ( 5,30 € )

Aroniju često nazivaju najzdravijom biljkom na svijetu, a tu je titulu zaslužila zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstava.

40.00Kn

Add to wishlist
Kategorija:

Aroniju često nazivaju najzdravijom biljkom na svijetu, a tu je titulu zaslužila zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstava.

Aronija je višegodišnji listopadni grm, kojeg karakteriziraju sitne bobice kiselkastog, trpkog okusa. Postoje tri vrste aronije – crvenoplodna, ljubičastoplodna i crnoplodna aronija, a ova zadnja se najčešće uzgaja u Europi. Smatra se jednim od najbogatijih izvora antioksidansa, zbog čega se naziva najzdravijom biljkom na svijetu.

Ova biljka izgledom podsjeća na crni ribizl i borovnicu, no od njih se razlikuje po tome što izvrsno podnosi niske temperature pa se naziva i sibirskom borovnicom.

Zašto je aronija odličan lijek?

Od aronije se rade sokovi, džemovi, čaj pa i vino, no najbolje ju je jesti samu jer ćete tako izvući najbolje iz nje. Evo zbog čega je vrijedno pretrpjeti njezin trpki okus.

Poboljšava imunitet

Aronija sadrži hrpu vitamina, minerala, vlakna i antioksidanse: vitamine B skupine, vitamin C, K i E, kalcij, magnezij, , kalij, željezo, cink i natrij. Osim toga, neka istraživanja su pokazala da aronija djeluje i protiv bakterija, posebice Escherichiae coli, te protuupalno zbog čega podiže imunitet i štiti od sezonskih bolesti.

Smanjuje loš kolesterol

Zbog antioksidanata, među kojima je najviše polifenola, aronija je posebno dobra za očuvanje srca i krvnih žila jer smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida koji povećavaju rizik od nastanka dijabetesa i srčanih bolesti. U istraživanju na 38 ispitanika utvrđeno je da je 300 mg aronije dnevno uspjelo znatno smanjiti trigliceride, loš kolesterol i ukupni kolesterol.

Može zaštititi od raka

Studije na epruvetama i životinjama su pokazali da antioksidansi antocijani u bobicama aronije mogu zaustaviti rast stanica raka debelog crijeva, no potrebno je još mnogo istraživanja, posebice na ljudima, kako bi se utvrdio točan učinak aronije na tumorske stanice.

Usporava starenje

Antioksidansi u aroniji također djeluju protiv slobodnih radikala, tvari koji se stvaraju u našim stanicama i uništavaju ih, što posljedično dovodi do preuranjenog starenja, gubitka elastičnosti kože, pojavljivanja mrlja i pojačane hiperpigmentacije i bora.

Zaustavlja proljev i čuva crijeva

Aronija pomaže i pri probavnim problemima – zaustavlja proljev, umiruje grčeve, smanjuje upalu sluznice crijeva i poboljšava njihov rad.

Da, ova moćna biljka, čini se, zaista može riješiti gotovo svaki problem u tijelu, a ovo su još neke njezine blagodati:

· regulira glukozu u krvi

· stimulira rad štitnjače

· čuva jetru i pomaže kod razbijanja žučnih kamenaca

· uništava bakterije u mokraćnom sustavu

· liječi anemiju zbog visokog udjela željeza

· podiže raspoloženje i daje energiju

Treba vam samo čaša aronije na dan

Aronija je vrlo svestrana biljka pa ju se može dodavati u što god poželite – smoothieje, zobenu kašu, jogurt, napitke, deserte i voćne salate. Jedna čaša soka od aronije dnevno dovoljna je da u organizam unesete dnevnu potrebu za vitaminima i mineralima.